Merkkipäivät

Kuortaneen seurakunta muistaa merkkipäivän viettäjiä seuraavasti. 70 ja 75 vuotta täyttävät kutsutaan vuosittain yhteiseen juhlaan seurakuntatalolle. 80 vuodesta eteenpäin käydään päivänsankaria onnittelemassa erikseen viiden vuoden välein joko kotona tai tarpeen vaatiessa Kuortaneen alueella sijaitsevassa hoitolaitoksessa. 90-vuotispäivän jälkeen vierailuja tehdään joka vuosi.

Onnittelukäyntejä tekevät diakonissa, kanttori, seurakuntapastori ja kirkkoherra. Diakonissan käynnit osuvat tavallisimmin arkipäiville. Viikonvaihde on pääasiassa pappien vastuulla. Muuten ainoa jakoperuste on se, kenelle käynti sopii parhaiten muiden tehtävien ohessa. Joskus tämäkin tuottaa vaikeuksia. Silloin otetaan onniteltavaan yhteyttä ja sovitaan jokin muu kuin syntymäpäivä vierailupäiväksi.

Onniteltavaa muistetaan pääsääntöisesti kirjalahjalla tai villasukilla. Poikkeustapauksessa onnitellaan kukkasin.

Jos merkkipäivän vietto kielletään julkisesti, seurakunnastakaan ei tällöin tulla. Jos päivänsankari kaikesta huolimatta toivoo seurakunnan työntekijän käyntiä, toivomuksesta on syytä ilmoittaa seurakuntaan. On hyvä, jos seurakuntaan ilmoitetaan myös siinä tapauksessa, että merkkipäivän viettäjä on poissa kotoaan, vaikkei hän siitä ole erikseen lehdessä ilmoittanutkaan. Joskus merkkipäivän viettäjä toivoo voivansa nauttia ehtoollisen vierailun yhteydessä. Asia järjestyy soittamalla. Tällöin tosin on syytä varautua siihen, ettei vierailu järjesty aivan toivottuna ajankohtana.

Jos seurakunnan työntekijää ei ilmaannu paikalle kohtuulliseksi katsottavana aikana, on aiheellista, että merkkipäivän viettäjä itse, hänen omaisensa tai naapurinsa ottaa välittömästi yhteyttä johonkin onnittelukäynneistä vastaavaan seurakunnan työntekijään. Kysymyksessä on joko inhimillinen erehdys tai voittamaton este. Onnittelukäynti järjestyy varmasti, ellei nyt samana päivänä niin kuitenkin jälkikäteen. Ketään merkkipäivän viettäjää ei tarkoituksellisesti unohdeta.